Hannu Vilponen hannuv

Monikulttuurisuuden tuoma elähdyttävä esimerkki vähäosaisilta

  • Yleinen maailman rauha: Se menee läpi sydämen
    Yleinen maailman rauha: Se menee läpi sydämen
  • Tonin polkupyörä ei enää kulje
    Tonin polkupyörä ei enää kulje

"YK:n vaikuttavuuden piiriin haluan myös tuoda ne kehitysvammaiset, sairaat ja vanhukset lasten lisäksi, joita ei mainita YK:n lasten oikeuksien sopimuksessa. Tuotosta käytettäisiin hyödyntämällä näitä vaikutteita edistämään maailmanrauhaa"

Esimerkissä henkilö oli matkalla Ammaniin, Jordaniaan suurimman lehden Ammon Newsin haastetteluun. Läheiseni oli juuri tuolloin soittanut puhelun tietämättä kyseisen henkilön matkasta Jordaniaan.

Puhelu oli tullut juuri sillä tärkeimmällä hetkellä. Henkilöllä oli edessään ulkomaan matkalla muodostunut ongelma, jota ei itse osannut ratkaista. Henkilön puhelin soi juuri sen kiireen ja vaaran keskellä, mikä ulkomaan matkoilla mahdollisesti voi syntyä.

Henkilö vastasi läheiseni puheluun kiireestä huolimatta. Puhelinkeskustelu oli rauhoittava ja lohdullinen ja jopa pelasti tilanteen muodostumasta vaaralliseksi. Hän kertoi tapahtumasta haastattelijalleen haastattelun jälkeen, mikä ja kuka hänet oli pelastanut.

Haastattelija oli the Ammon Newsin päätoimittaja ja kiinnostui valtavasti matkan pelastajasta. Hän tivasi, kuka henkilö oli puhelun takana ja sai vastauksen, että juuri tuo kyseinen läheiseni henkilö. Ystävä, vammainen,luontoa rakastava viisas neuvoja.

Päätoimittaja sanoi, että "olisipa hänelläkin tuollainen pelastaja ongelmien tullessa". Mikä ettei olisi. Henkilötietoja vaihdeltiin ja päätoimittaja sai kelpo ystävän Suomesta. Tämä yhteys muodostui tiiviiksi, juuri sellaiseksi kahden eri kulttuurissa elävän ihmisen väliseksi suhteeksi, jollaista jokaisen sitä pähkäilevän olisi suotavaa ajatella toimiessa humanitäärisissä ja monikulttuurisissa tehtävissä.

Tämä nuori mies, esimerkin päähenkilö menehtyi yöllä 1.10.2015 nukkuessaan uskollisena pelastajaansa. Myös hänen isänsä menehtyi tragediassa 32-vuotiaana yli neljäkymmentä vuotta sitten. Läheiseni äiti oli raskauden alussa tuolloin. Läheiseni oli eläessään ihmisten neuvoja, lastenikin mielestä eli rakkaana ja määrätietoisena ihmisenä keskellämme. Hänestä jäi kaunis muisto.

Miten opimme ymmärtämään toisen kulttuurin ja ihmisen mielipiteitä uskontoon ja elämiseen liittyvissä kysymyksissä? Tarvitsemme rajoja sekä meidän täytyy pystyä keskustelemaan elämästä ja kuolemasta kriittisesti. Esimerkin henkilö esiintyy julkisesti tuoden esille nämä asiat.

Tämä on nyt tapahtunut; Esimerkissäni mainitsemieni ihmisten erilaisten kokemuksien, erilaisten ja erityisten ihmisten kautta.

Tämä on täältä Suomesta pään avaus ymmärtää eri kulttuurista tulleen ja eri kulttuurissa asuvan ihmisen ajatuksia. Myös uskon, että toista kulttuuria omaava ihminen ymmärtää meitä esimerkin kautta. Asia sai heti Jordaniassa julkisuutta. Asialla on itsestään laajentuva merkitys luonteensa kannalta.

Esimerkissä läheiseni henkilö menehtyi sairauden seurauksena pian myöhemmin. Hän kuitenkin ehti jättämään meille esimerkin käytöksellään, ympäri maailman, Jordaniassa, Syyriassa, Irakissa , Turkissa ja meille täällä Suomessa.

Tapasin julkisuudessa tunnetun henkilön, jolla on ollut kuunteleva suhde täällä Suomessa asuviin kehitysvammaisiin, vanhuksiin ja sairaisiin ihmisiin, erityisesti läheiseeni ihmiseen. Varsinkin hänellä, haasteiden keskellä, toimiessa erikielisten ihmisten kanssa, on monesti ollut tärkeää ottaa yhteyttä läheiseeni jossain hänelle ylipääsemättömässä tilanteessa. Kyseinen henkilö toimii kansainvälisissä mainos- ja markkinointitehtävissä ulkomailla ja on saanut apua juuri tältä erityiseltä ystäväpiiriltään.

Läheiseni oli myös tämän ulkomailla toimineen henkilön ystävä. Heillä molemmilla on ja oli ympärillään suuri, ympäri Suomea kohtaloiden kautta muodostunut kehitysvammaisten joukko.

Läheiseni erityisesti erottui järkevillä ja lohduttavilla sanoillaan toista ihmistä kohtaan nähden asioita, jotka pelastivat kiireeltä, rauhoittivat ja saivat aivan uuden näkökulman keskustellessa asiasta.

Läheiselläni oli ärhäkkä kuolemaan johtanut epilepsia, joka ei haitannut ajatuksia, mutta kaikkia muita päivittäisiä asioita.

Läheiselläni, ystävällä oli antaa meille myös toinenkin ominaisuus: Se on ymmärtää, miten kehitysvammainen, sairas, lapsi tai vanhus on opettava esimerkki. Emme edes osaa ajatella, miten heillä saattaa olla järki edellä muita. Luottamus ja usko omaan elämään ovat tasapainossa heilläkin.

Sanotaan, eri kulttuurista tulleen ihmisen myös ymmärtävän heidän kaltaisiaan. Siis se on se yhteys, joita viisaat ovat iät ajat yrittäneet etsiä ratkaisuksi maailmanrauhan kannalta, minkä eri kulttuurista tullut on omaksunut, kuten esimerkissä.

Sanat, jotka läheiseni haudalle halusin jättää, ovat:

"Tonin polkupyörä ei enää kulje, se kasvaa kukkia täynnänsä. Linnunpöntöt odottavat ensikesän asukkeja tulevan kylmän talven jälkeen täällä pohjolassa. Tonin ei enää ole kylmä"

Tässä esimerkissä saattaa olla myös vastaus siihen pakolaisvirtaan, joka Eurooppaa ja Keski-Itää nyt ravistelee. Rajan yli tulleilla henkilöillä on nyt kova tarve ymmärtämiseen ja sen ymmärryksen he ovat jo itse oppineet sodan seurauksena.

Tämä keino on parempi luoda yhteyksiä kuin diplomaattiset keinot. Asian ymmärtäminen täällä Suomessa on tarkeintä nyt.

Mielestäni kaikki eri uskontosuuntauksiin kuuluvat ihmiset ajattelevat esimerkin vaikuttajista ja vaikuttavuudesta samalla tavoin. Siksi asia on mielestäni julkaistava.

YK:n vaikuttavuuden piiriin haluan myös nekehitysvammaiset, sairaat ja vanhukset lasten lisäksi, joita ei mainita YK:n lasten oikeuksien sopimuksessa. Tuotosta käytettäisiin hyödyntämällä näitä vaikutteita edistämään maailmanrauhaa.

Henkilöiden nimiä ei kerrota julkisuuteen turvallisuussyistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat