Hannu Vilponen hannuv

Anteeksipyyntö ukrainalaisille ja venäläisille

  • Sotavangille huomion osoitus
    Sotavangille huomion osoitus

Yhdelle sotamiehelle ei ollut kuuloa annettu. Sotamies ei koskaan mennyt istualtaan alemmaksi. Kerran kun venäläinen paahtoi kohti suon reunaan ja marjavarvikossa Iuodit vinkuivat kuin hiiret pesää polkisivat, toinen sotamies pyysi sotilasta menemään alas. Hän vastasi, etteivät Iuodit häneen satu. Sotilas kävi läpi sodan, eikä häneen sattunut kertaakaan.

Oli miehiä, jotka sanoivat aamulla herätessään, että tämä on viimeinen aamu, hyvästelkää minut. Monet eivät kestäneet, vaan juoksivat vihollista kohti ja vaahto kuohui suusta, kun he huusivat äitejään apuun?

Aukealla suolla kolme venäläistä tuli vankia sieppaamaan yhtenä sateisena sunnuntai-aamuna. Suomalaiset tulittivat, Ja yksi venäläinen kuoli ja kaksi haavoittui rahkamättäälle. He olivat vain muutaman kymmenen metrin päästä suomalaisten asemista. Sitten ykskaks yksi venaläisistä nousi ylös, veti manttelin korviinsa ja lähti kävelemään omiensa luo. Suomalaiset ampuivat konepistoolilla ja pikakiväärillä perään minkä kerkesivät, mutta mies vain käveIi, niin kuin se ei olisi tiennyt mitään ammunnasta. Luutnantti sanoi: "TuIi seis, nyt taidetaan olla korkeamman voimien kanssa tekemisissä.”

Tämä on toisinto suomalaisten sotilaiden käymästä keskustelusta Raatteen tiellä ja Raatteenjärvellä 1939-1944.

Pyydän anteeksi kaikilta venäläisiltä ja varsinkin ukrainalaisilta sotilailta ja heidän perheiltään sen ajan sodan melskeessä tapahtuneista kauheista rikoksista tämän kertomuksen luettunani. Tämä välttämätön täytyi tapahtua. Kaikki tapettiin. Vankeja ei jätetty. 

Lähde: http://issuu.com/tarinakartasto/docs/korpimuseo_wildwood_tales/214?e=9596681/5260294

Ylä-Kainuun tarinakartasto on saanut hankkeeseensa rahoitusta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaa ja Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen rahoitustukea vuosina 2009-2013. Kartastoa käytetään nykyisin aarretarinoiden kertomiseen kartalla ensimmäisinä maailmassa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ihan hyvä juttu rintamalta. Mutta sinun anteeksipyyntöä en ymmärtänyt.
Pyydätkö Sinä anteeksi sitä että esi-isämme taistelivat oman maansa puolesta maahan hyökännyttä vihollista vastaa?

Eikö venäläisten ja ukrainalaisten pitäisi pyytää anteeksi sitä että lähtivät tappamaan Stalinin käskystä suomalaisia jotka eivät olleet tehneet heille mitään pahaa?

Nyt ukrainalaiset ovat joutuneet samanlaisen agression kohteeksi. Nyt heidänkin pitää taistella oman itsenäisyytensä puolesta.

Käyttäjän hannuvilponen kuva
Hannu Vilponen

Toki anteeksipyynnöt molemmin puolin ovat paikallaan nyt ja vielä menettämättä kasvojaan. Rintamakirjoitukseni kosketti itseäni sen verran kovasti, etten ehtinyt ajatella kokonaisuutta ollenkaan. Pyydän anteeksi sitä, että suomalaiset omien maansa rajojen ulkopuolella Raatteen jälkeen tekivät pahaa niin Pietarissa kuin Venäjäkin teki ukrainalaisia kohtaan nälässä ennen 1940-luvun sotia. Ja näitä poikia minunkin isoisäni tappoi riviin. Olisiko sittenkin entisajan Neuvostoliitto ollut parempi vaihtoehto hajoamiselle, johon mekin olemme syypäitä. Se selviää melko pian. Se siitä. Tiedän jonkin verran 1984-jälkeisistä tapahtumista ja kylmää edelleen...Ei ole enää Stalinia eikä Muammadia. Miten kansat edes voisivat rauhoittua? Kuningatar Noorin viisaus päiväkirjoissaan on kertonut asiasta paljon vaan ei tuollaisesta pelosta,jonka ISIS kuunaan voi aiheuttaa. Pakko pyytää anteeksi... huonompiosaisilta, ukrainalaisilta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Sinä kirjoitat näin:
"Pyydän anteeksi kaikilta venäläisiltä ja varsinkin ukrainalaisilta sotilailta sen ajan sodan melskeessä tapahtuneista kauheista rikoksista..."

He hyökkäsivät kimppuumme, me puolustimme isänmaatamme, isäsikin, eikö niin. Ja sinä pyytelet anteeksi?

Mitäs pahaa meikäläiset tekivät Raatteen jälkeen Pietarissa?

NL:n hajoamisesta lue Jegor Gaidarin kirja Imperiumin tuho. Me emme ole siihen syypäitä.
Nykyinen pelko Isisiä kohtaan on pientä siihen verrattuna mitä suomalaiset tunsivat talvisodan aattona 1939.

Käyttäjän hannuvilponen kuva
Hannu Vilponen

Ymmärrän kysymyksiäsi. Varsinkin Pietari sen meille on opettanut. Olen lukenut goodsreadin e-julkaisuja jonkin verran, hyviä. Gaidar on tuttu, olen lukenut pätkiä kirjasta, vaan englanninkielisenä. Asia on siis se mitä suomalaisten halutaan ymmärtävän kirjoitetuista, kerrotuista? Kokemuksesi ja kokemukseni ovat aivan toinen juttu. Kyseenalaistan osan kirjoitetuista, on todellista huolta, on toisinajattelijoita.

Itselleni anteeksipyyntö merkitsee paljon. Nyt on paljon pelissä tekijöitä. Minulle on ilmoitettu, että sana on vapaa nyt, journalistin vapaus on nyt henkilökohtaista, henkilön persoonaa asiassa, välttämätöntä tänä päivänä. Tähän sisältyy myös anteeksipyyntö, menettämättä "kasvojaan", isienkin teoista.

Näen tarpeellisena tuoda esiin 1984 ja 1985 aikaisia tapahtumia Oulussa ja Helsingissä ennen ETYJ 1985 tapahtumia, muutaman, ymmärtääksenne henkilökohtaisuuteni. En osaa olla olematta lojaali molempien osapuolien 1940-luvun sodissa kokemista niin suomalaisten kuin venäläistenkin osalta.

Sen verran kerron mitä UKK päiväkirjoissaan totesi, että hän voi antaa suomalaisille vain "kivisydämen". Ei muuta annettavaa, hän sanoi. Neuvostoliiton vakoilusta sen verran, että "katsottaessa männikköä, joka toisen männyn takana kyttäsi joku vakoilija ja suurin osa heistä oli entisen Neuvostoliiton", totta. Tuolta olisi Suomessa voitu välttyä suurelta osin. Ei ollut lojaalisuutta kenelläkään tuolloin 1984. Kysymys on aina ollut kahden välisestä luottamuksesta, ei kolmannen. Suomalaisten ei olisi ollenkaan saanut veljeillä Amerikan kanssa ydinsulkusopimuksen aikoihin, ymmärsittekö? Isoja virheitä ja rikkeitä tehtiin. Pelättiin todella elektromagneettisia pulsseja lähetystöissä ja tietokoneetkin osaltaan rakennettiin lyijyvuoratun kassakaapin sisään. Kaikki tiedot ajettiin lähetystöjen toimesta reikänauhoille mahdollisimman nopeasti ja välitettiin [lähde: America Center, 1984]. Pa-International ja Amnesty kukoistivat. Maan sisäistä turvallisuutta on koko ajan kehitetty diplomaattien ja koko kansan osalta voimakkaasti tähän päivään asti. Vaan miten kävikään. En näe muuta kuin anteeksipyynnön tämän mielipuolisen maailman edessä. Toivon, että ymmärrätte asian poukkoilun edellisen Suomen sodan ja vuoden 1984 välillä.

Esimerkiksi onko vieläkään kenelläkään tietoa siitä Kelan Päiänteen pohjasta nostetusta kassakaapista, jossa oli kaikkien suomalaisten henkilökohtaiset tiedot 1984? Sen verran tärkeitä tiedot olivat, että Kuopion Kelan toimituksen myöhästyminen sai Finnairin DC 9-koneen pysähtymään kesken lähtökiidon alun. Varmuuskopiot koneineen pakattiin kiitoradalla! [Lähde Instrumentarium tietojärjestelmät, Espoo, KRP]. Tapahtumarikas vuosi. Luottamusta ei vaan ollut, kun kaikkien suomalaisten tiedot vietiin. Eikä tekijänä ollut mikään tavallinen kaljarosvo. Tältä kaikelta olisi siis vältytty. Osoitan tällä hallituksen osaamattomuutta, suomalaisten huonoa kykyä luottaa. Odotan anteeksiantoa Suomen kansalle! Mikä meissä niin paljon kiinnostaa tapahtuneisiin vedoten? Olemmeko saumassa?

Sana on vapaa nyt, siitä iloitsen! Vähempiosaisetkin tulevat huomioiduksi ja uskontojen näkemykset julkisuuteen! Kommentoikaa, olisiko tässä hyvä Ilkka Remekselle hyvä kirjan aihe, Remes perustelee osan henkilönimistäänkin faktoihin jo!

Käyttäjän hannuvilponen kuva
Hannu Vilponen

Puhumatta enempää historiasta rohkenen kommentoida omaa anteeksipyyntöäni tänä päivänä maan rajojen yli tapahtuneiden mielipuolisten spekulaatioiden vähentämiseksi. Tehdään se. Lopetetaan rajojen yli tapahtuvat läpilyönnit ja kuunnellaan toista osapuolta aina tästä eteenpäin. Näin meidän on helpompi olla vielä rauhassa kunhan se on mahdollisuus, ei uhka. Eikä pyyntöä yleensä vedetä takaisin. Enkä sitä tässä tapauksessa tee.

Presidentti Vladimir Putinin aikana Venäjä ja sen kansat ovat nousseet taloudellisesti täydellisestä kaaoksesta. Putinin aikana Venäjän valtiosta on tullut taloudellisesti, poliittisesti ja sotilaallisesti vahva. Tätä kansa arvostaa. Toivon kaikkea hyvää kansoille keskuudessamme lähestyessään meitä!

Huomaan monen tämän puheenvuorosivuston kirjoittajan tekevän kirjoitusvirheitä lisääntyvässä määrin. Korjataan virheet, että kirjoituksia ja kommentteja olisi helpompi lukea. Kiitos!

Käyttäjän hannuvilponen kuva
Hannu Vilponen

Anteeksipyynnön kohde tarkentuu, huomaatteko?

Katso Ylen Areenan a-studio, Kirsi Heikel: ETYJ-tarkkailijan haastattelu.
http://areena.yle.fi/1-3777983

Katso myös Venäjän tulevaisuus asiassa. Venäjänkielistä a-studion ohjelman uusintaa Ukraina-päivityksellä odottelen kovasti:
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/05/11/studio-ven...

Lähetyksen vieraina olivat oppositiopuolue Jablokon edustaja ja liikemies Vasili Popov Helsingistä, oppositiopuolue PARNASin varapuheenjohtaja Ilja Jashin Moskovasta, Aleksanteri-instituutin tutkija Andrey Starodubtsev, kansainvälisten asioiden asiantuntija Tiiu Pohl Tallinnasta ja toimittaja Artjom Filatov Pietarista.
Lähetyksen juonsivat toimittajat Katja Liukkonen ja Levan Tvaltvadze.

Lähetys joka julkaistaan on venäjänkielinen ja se tekstitetään suomeksi. Twitterissä keskusteluun Ukrainan ja Venäjän tilanteesta voi osallistua tunnuksella #yleastudio #HannuVilponen

Toimituksen poiminnat