Hannu Vilponen hannuv

Suomen teollisuus on vararikon partaalla

  • Yhteistä hyvää kaikille
    Yhteistä hyvää kaikille

Paljon puhuttu vapaakauppasopimus (TTIP-sopimus) tullessaan toisi koko Euroopan ja Yhdysvaltojen välille, ei vain Suomen ja Yhdysvaltojen välille paljon vakautta heiluttavia tekijöitä. Vaikka ajatus sinällään on hyvä sopimisen kannalta, myöskään loukkaamatta Yhdysvaltoja, asettaa tämä vapaakauppasopimus sopijan valtiolle rajoitteita. Esimerkiksi estää sellaiset mielivaltaiset hinnankorotukset kansainvälisten yhtiöiden toimissa, joilla jatkossa suojattaisiin yhdysvaltalaisten osakkeenomistajien sijoitukset kohdemaassa.

Nyt Suomessa entisen Fortumin sähkönsiirtoyhtiön, nykyisen Carunan sähkönsiirtohinnoittelun puitteissa osakkeenomistajien hyväksi ja palkansaajien maksettavaksi. Jos Venäjän osalta pystytään vaikuttamaan entisen kumppaninsa toimiin, tehkää se nyt. Kansan vauraus ymmärretään molemmin puolin rajoja yhteiseksi hyväksi.

Tätä menoa suomalaisten palkansaajien ja veronmaksajien oikeusturva ja rahat olisivat näin luisumassa kansainvälisten yhtiöiden oikeudeksi  ja varoiksi eikä vapaata kilpailua eli kauppaa näin tuollaisella vapaakauppasopimuksella ainakaan saataisi aikaan. 

Yleistä kehitystä tutkittaessa kehitystä ja hyvinvointia voi syntyä vain oikeusvaltiossa itsessään, jossa kansalaisille taataan oikeutta ja oikeutta edulliseen ja vakaaseen hintapolitiikkaan perustuen.

Venäjällä on tällä hetkellä kovat pyrkimykset vakaaseen talouteen juuri näissä kansalaisiaan koskevissa oikeissa asioissa. Nämä toimet pitää ulottaa Suomeenkin asti. Sen verran Venäjä on meille velkaa, että tukee toimillaan nyt rinnallaanasujaakin. Oikeusvaltiona Venäjän rinnalla Suomi on hyvä alusta vakaille markkinoille. Vaihto toimii vaiķka kolmannes on vuoden viennistä Venäjälle päin romahtanut. Huolimatta pakotteista EU on mahdollisuus niin Suomelle, myös Venäjälle. EU:lta nyt vaaditaan järkähtämätöntä otetta, eikä Yhdysvaltojen kelkkaan sallita lähteä.

Venäläisten isot satsaukset Suomessa toisivat jokaiselle suomalaiselle tervetulleen viestin oikeasta vakaasta maailmantaloudesta, jossa Suomi ja taitavat suomalaiset saisivat olla avaintekijöinä. Hyviä esimerkkejä löytyy rakennus -ja energiateollisuudesta. Siellä pyritään vakaaseen hintapolitiikkaan eikä pelata palkansaajien ja veronmaksajien rahoilla hinnoittelussa. Valtion tuet näin kohdentuisivat oikeisiin yrityksiin, kumulatiiviset laskelmat pitäisivät paikkansa, ketään ei huijattaisi, eikä varoja siirreltäisi Cayman-saarille asti.

Jos osakeomistus räjähtäisi levälleen ja valtionyhtiöt yksityistettäisiin, kuten on jo tapahtunut, löytyisi ongelmalle heti venäläinen toimintatapa. Rikolliset vankilaan ja äkkirikkaat kansan eteen. Tällä toimenpiteellä kuin jo historiakin UKK:n ajoilta sen todistaa, turvattaisiin kansalaisten kohtuuhintaiset palvelut ja kansanedustuslaitoksemme oikeus päättää niistä. Hyviä esimerkkejä ovat tämän päivän kohtuuhintainen sähköenergia kylminä pakkaskuukausina, kohtuuhintainen terveydenhoitopalvelu ja edulliset liikennemaksut. Kaikki nämä olisivat hyveitä täällä kylmässä pohjolassa pitkien etäisyyksien päässä.

Venäjä myös haluaa juuri näitä hyveitä jakaa yhdessä meidän suomalaisten kanssa. Voi muuten käydä niin, että otetaan tsaarinaikaiset toimet käyttöön ja sanotaankin kansalle ei. Juuri tätä emme toivo nyt. On kulunut lähes sata itsenäisyyden ja yhteistyön vuotta huolimatta talvi- ja jatkosodan. Niitä virheitä ei enää ole näkyvissä eikä miesmuistissa, muutos suhtautumiseen Venäjää kohtaan on ollut suurta. Kiitos siitä.

Estämällä EU:n hankkeet vapaakauppasopimuksen aikaansaamiseksi säilytettäisiin myös nämä Pohjolan mahdollisuudet hiilineutraalin käytön lisäämiselle kohtuuhinnoin. Näitä mahdollisuuksia Yhdysvallat juuri näillä vapaakauppasopimuksilla ovat viemässä meiltä pois suuryhtiöiden omistajien ja sijoitusrahastoyhtiöiden hyväksi. On huomattu, että Suomen teollisuus on vararikon partaalla.

Tätä kansan mieltä on Euroopan Parlamentin jäsen Anneli Jäätteenmäki. Hän tietää myös Suomen teollisuuden tilan. Hän kirjoittaa asiasta kolumnissaan 10.2.2016.

Lue koko kolumni osoitteessa http://www.annelijaatteenmaki.net/investointisuoja-istuu-huonosti-kansan....

Anneli Jäätteenmäestä koskevia kirjoituksia on turhaan rajoitettu, asetettu jopa arkaluontoisen materiaalin asemaan youtubessa ja twitterissä.

Anneli Jäätteenmäki tuli kuuluisaksi aikanaan pääministerinä pyytäessään eroa juuri Yhdysvaltain IRAKIN jälleenrakentamispaljastusten johdosta. Tässä olisi Suomen kansan lisäksi Yhdysvalloilla anteeksiannon ja -pyynnön paikka niin kotimaassa kuin suurvaltapolitiikassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Näyttää siltä, että Suomen ns.jälkiteollisella taloudella menee historialisen lujaa. Suomen ennätykset rapisevat eikä niistä julkisuudessa puhuta mitään vai puhutaanko?

http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2116...

http://yle.fi/uutiset/suomen_teollisuuden_karu_til...

Käyttäjän hannuvilponen kuva
Hannu Vilponen

Oikeassa olet, totuutta ei kerrota täysin tai sitten ollenkaan. Itselläni välähti jo eilen tuo teollisuuden tämänhetkinen tila, rapakunnossa, menee lujaa vain paperilla ( ei osattu laskea kumulatiivisia vaikutuksia).

Noita lukuja ja faktoja selvittäessäni ja verratessani Anneli Jäätteenmäen väittämiä lukuja omiini, asia valkesi minulle. Sodaton pakottaminen useilla vapaakauppasopimuksilla suuremman tahtoon raaka-aineiden ja toiminnan osalta, niin että suurempi voittaa ja saa kaikki toivomansa:

http://www.annelijaatteenmaki.net/investointisuoja...

Kaikista meille tärkeimmistä, kansaneduslaitoksesta, kansalaisen oikeusturvasta, ttip:n vaikutuksista tulevaisuudessa siirtohintoihin sähkössä, sosiaali- ja terveysmaksuissa ja liikennekustannuksissa, siis kaikissa valtion yksityistämishankkeissa, vielä mitä kaikkea muutakin:

http://hannuvilponen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2116...

Kova kohtalo tulee Suomen valtion osaksi, jota emme halua. Järkeviä leikkauksia Lindströmin Jarilta! Tuplasti liian paljon oikeusoppineita, puolet heistä saisi mennä teollisuuden palvelukseen turvaamaan valtionomistuksia. Kiinnostava ohjelma tuli juuri:

Vapaakauppasopimuksen vaarat: http://areena.yle.fi/1-3180598

Toimituksen poiminnat