Hannu Vilponen hannuv

Kilpailukykysopimus ymmärretty joka puolella väärin

  • Kuratauti iskenyt Suomeen!
    Kuratauti iskenyt Suomeen!

Ystäväni haki työvoimatoimiston kautta työpaikkaa. Työnantajalle hän ilmoitti palkkatoivomuksen 6,5 euroa/tunti. Raksallehan otetaan työntekijöitä 6 euron tuntipalkalla henkilöitä suoraan koulun penkiltä ilman pohjakoulutusta eduskunnan tekemän päätöksen mukaisesti. Kaveri ajatteli, että voihan hän hakea vähän parempaa palkkaa ja laittoi 6,5 euroa/tunti. Työnantaja käsitti pilkkuvirheen takia väärin ja oletti kaverin pyytävän liksaa 65 euroa tunnilta. Kahden kuukauden karenssi paukahti eikä työnantaja edes vaivautunut tarkistamaan asiaa. Oli lähettänyt vain kaverille toimittamansa sähköpostin edelleen Pohjois-Pohjanmaan Työ- ja Elinkeinotoimistolle

Sähköpostissa mainittiin, että olipa persoonallinen työhakemus vaan työnantajapa ehdotti karenssia kaverille, että oppiipahan hakemaan töitä oikein! TE-toimisto ilmoitti karenssista työnhakijalle, syynä kieltäytyminen tarjotusta työstä ja omaehtoisesti aiheutettu liian suuri palkkatoivomus. 

Jo on KIKY yrityksissä kieroutunut ja työvoimaviranomaiset hukassa karenssitermiensä kanssa jos työnantajat ja viranomaiset näin yksioikoisina pitävät työnhakijoistaan tehtyjä päätelmiään!

Asiointi tapahtui Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston kautta. Siellä ensin toinen henkilö  ilmoitti avoimesta työpaikasta ja taas eri henkilölle TE-toimistossa annettu päätettäväksi! Molemmat tulkitsivat väärin ja tekivät virheellisen päätöksen karenssista työnhakijalle. Työvoimapoliittiseen lausuntoon ei voi edes hakea oikaisua pilkkuvirheen takia, vasta Kelan liitolle toimittamaan päätökseen. 

Kela jos hoitaisi koko työllistymisasian, olisi yksi ja sama henkilö ilmoittamassa ja päättämässä lausunnon luonteesta sekä varmaan tarkistaisi palkkatoivomusepäselvyyksissä. Näin ei myöskään muodostuisi laitonta tulkintaa työn vastaanottamisesta. Persoonallisuus ja palkkatoivomus pitäisi olla plussaa työhakemuksissa! Näin eivät työnantajaosapuolet kuitenkaan tulkinneet asiaa hakemuksessa eli ovat aivan hukassa työntekijän saamiseksi. Tai sitten eivät olleet hukassa. Tai onko heidän intresseissä palkata ulkomaalaistaustaisia enemmän töihin kuin suomalaisia?

Oppiipahan työntekijä hakemaan töitä ilman palkkatoivomusta. Oppiipahan eduskunta päättämään termeistä työnhausta työvoimaviranomaisille kun oikein lamassa poljetaan ja kantapään kautta opitaan kun työntekijöitä ei saada! Tunnen työnhakijan ja tiedän että työnantaja erehtyi kaverista. Vaikka kaverille maksettaisiin 65 euroa tunnilta olisi sijoitus ollut kannattava! Ystäväni ei jää kaipaamaan tuollaista VIHAEETTISTÄ suhtautumista kyseiseltä työnantajalta ja TE-toimistolta!

Tiedoksi Suomen kansalle ja päättäjille mitä tuollainen KIKY-tappelu saa aikaan. Työntekijän töihin hakiessa ja töissä ollessa tuollainen tapa työnantajan ja viranomaisen  taholta ei ole HYVE vaan vaaraksi Suomelle kaikissa muodoin. Tiedän valtion viranomaisten muuttavan toimintatapojaan mielellään jos vain heitä joku ohjaisi oikein. Eduskuntaa ja sen päättäviä elimiä vaadin vastuuseen työllisyys-kysymyksissä ettei tulkintavirheitä enempää enää tapahtuisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

" Kahden kuukauden karenssi paukahti eikä työnantaja edes vaivautunut tarkistamaan asiaa."

Aika erikoinen syy karenssille. JOS tuo pitää paikkansa,niin perseelleen on mennyt oikeastaan kaikki.

Käyttäjän hannuvilponen kuva
Hannu Vilponen

Otin selville asiaa. Kaverin ytk:n liiton kassalle tekemä valitus karenssista oli mennyt suoraan TE-toimiston viimeksi mainitulle virkailijalle uudelleen käsittelyyn. Hän oli tehnyt suoraan muutoksen karenssin poistamiseksi inhimillisen virheen vuoksi. Asia oikaistiin ohi valituskäytännön. Työvoimapoliittiseen lausuntoon kun ei voi edes hakea oikaisua ennen Kelan virallista päätöstä, lukee oikaisulomakkeessa viimeisellä sivulla!

Siis hyvin tärkeää on valittaa kirjallisesti aina heti. Vaikka omalle ammattiliitolle. Se on sitä nykyaikaa. Löytyyhän se inhimillinen kohtelu lopulta. Vaan peräkammarin pojat painelisivat karenssissa nyt.
Yksinäisyydelle stoppi ja töihin!

Toimituksen poiminnat