Hannu Vilponen hannuv

YMPÄRISTÖUUTISET - HYVÄ JÄTEVESIRATKAISU 2017>>

YMPÄRISTÖUUTISET - HYVÄ JÄTEVESIRATKAISU 2017>>

Mahtava jätevesiratkaisu

Tuo viemäriasia on kyllä kokonaan laantunut. On ilmoitettu asukkaiden haluttomuudesta liittyä viemäriin. Kylällä odotellaan mitä tuleman pitää, kukaan ei ole tehnyt jätevesi-ilmoitusta, odotellaan vain tulevaa asemakaavaa, jospa tiheään asumiseen sellainen saataisiin.

Rakentajille olisi hyvä ajatella tiemaksuista vapauttamista alkuvuosiksi myös että  tuettaisiin ja kannustettaisiin tässä vaiheessa edullisiin jätevesiratkaisuihin maaseudulla.

Sanotaan että jätevesiratkaisua painottaa voimakkaasti kriteeri : Jos on alle viiden hengen talous, edullisen panospuhdistamon hankinta on kannattavaa. Rakennusvalvonnasta on sanottu ettei rakentamiseen ja viemäröintiin liittyvien hakemusten käsittely ole ajankohtaista vielä. Siis myös erilaisten jätevesiratkaisujen oikeellisuus on rakentajan vastuulla myöskin tulevaisuudessa. Valinnan vapaus on suositeltavaa. Vanhoja asukkaita on jopa pelottelulla saatu ostamaan mitä eriskummallisemman näköisiä puhdistuslaitteistoja tulevaan lakiin vedoten.

Ensimmäinen naapuri miettii parastaikaa ja kyselee hintoja jäteveden loppupuhdistimelle. Suosittelin hänelle Pipe-lifen 320 euron sako2- pakettia(sis.jakokaivon+100 m putkea, K-rauta myy) kaivojen jatkeeksi+mursketta ja itse hankkimaan jostakin loppupäähan pohjarenkaallisen neljän renkaan kaivon. Kaivo täytettäisiin sitten fosfaatinpoistorakeella kun aikavaatimus tulee. Vain noin 800 euroa!

Toisen naapurin talon takia me kaikki joudumme miettimään rankasti. Siellä on sota-aikaiset kaivot. Jos jonkun niin sen takia meidät kaikki voidaan pakottaa johonkin yhteiseen liittymään, vaikkei meistäkään näytä oikein kukaan haluavan liittymistä vasta kun kylän asemakaava tulee harkittavaksi 2017 jälkeen. Tänä vuonna viereisen alueen asemakaava esitellään. Varmaan siellä ollaan huolissaan tulevista maksuista. Ollaan onnellisia edes tästä viiden vuoden siirtymäajasta osaltamme. Viisi vuotta on vielä pitkä aika ja se aika kannattaa jätehuollon kannalta ajaa edulliseksi. VIELÄ VIISI VUOTTA!

Jos panospuhdistamo tuntuu liian kalliilta ja hankalalta käyttää, olisi tuo ehdottamani vaihtoehto (siis maasuodattamo) rakennusvaiheessanne mielestäni hyvä näin epävarmana aikana. Voihan sen piirustuksiin laittaa ehdolle, suora putki ja odottamaan kun meidän OMA vesiosuuskuntakin loppuu  ja viemäriliittymät tulevat vauhdilla jos tulevat ja kalliiksi tulevat.

Kolmas naapuri on laittanut halvan panospuhdistamon (saostus kemikaali syötetään lavuaarin alta pumpulla joukkoon. Jäätymisvaaraa purkupäässä esiintynyt talvella, kemikaali kallista 29 euroa 3 litraa).

Muuten teidän uusien rakentajien ei tarvitsisi hankkia ehdottamani lisäksi ankkuroitava kiinteän aineen sako-3 kaivot ennen suodattamoa. Ostin itse vähän käytetyn LABKO-3 sakosysteemin mökille 800 eurolla. Löytyi heti rakentaja.fi myydään palstalta, ja olen ollut tyytyväinen (LABKO3+maasuodattamo+fosfaatinpoistokaivo, vielä ilman rakeita). Suosittelen.

Meillä (neljäs naapuri) on siis kotona että mökillä kiinteän aineen kaivot+maasuodattamo+fosfaatin jälkipoistolla (1,5 m3 kaivo, rakeet kaivoon 2017>>). Meillä purku tapahtuu fosfaattikaivon pohjasta ylöspäin eikä jäätymisvaaraa talvella ole.  Kaivo on helppo tehdä neljästä metrin betonirenkaasta. Hinta noin 120 euroa/rengas. Pipe-life valmistaa muovista kaivoa 3400 euron "ylihintaan" kun me selvittiin noin 800eurolla koko höskä.

Pidän vanhaa kaivomallia edustavaa (hyväksi todettu)+maasuodattamo+siihen liitetyllä fosfaatinpoistokaivolla hyvänä ratkaisuna. Ei tuleva laki vaadi typenpoistossa kummoisia vaan fosfaatin poistossa ja virtaamien ohjaamisessa oikein vaaditaan.

Ymmärrän itse että tämä mielipiteemme ei oikein ole kaupungin mieleen, vaan selviytymisestä tässä on kyse meillä kaikilla, niin naapureillakin. Ollaanhan me aina jossain "kaaoksen rajamailla" jota kaikki kaupungin "herratkaan" eivät ymmärrä vaikka iskostettaisiin.

Hyvin porskuttaa Terrafamekin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

Toimituksen poiminnat