SAIRAANHOITAJA LÄÄKÄRIN HOMMISSA HOITOVASTUUN KUSTANNUKSELLA

Terveysaseman sairasvastaanotolle tulevan potilaan ottaa Oulussa vastaan lääkärin asemesta yhä useammin hoitaja. Oulun sosiaali- ja terveystoimen palvelutuotannolle hiljattain asetetun tavoitteen mukaan 35 prosenttia sairasvastaanotolle tulevista potilaista hoidetaan jatkossa päivystävän sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan voimin.

"Joillakin terveysasemilla 12 prosenttia sairasvastaanottokäynneistä katsoo nykyisin hoitaja. Pyrimme tasalaatuisuuteen nostamalla luvun 35 prosenttiin kuluvan vuoden aikana kaikilla terveysasemillamme", Oulun sosiaali- ja terveystoimen palvelujohtaja Tuula Tähtinen kuvailee.

Oulun sosiaali- ja terveystoimen terveysjohtajan Keijo Kosken mukaan 35 prosentin tavoitteella haetaan toiminnan tehostamista ja palveluiden parantamista. Lääkärien ja hoitajien välisiä työtehtäviä käydään läpi ja päivystäville sairaan- tai terveydenhoitajille siirretään niitä tehtäviä, joista he ammattitaitonsa puolesta kykenevät vastaamaan.

"Lääkärityövoimaa voidaan näin vapauttaa vaativampiin tehtäviin. Mahdollisesti tästä vapautuu tulevaisuudessa työkapasiteettia muun muassa vanhustenhuoltoon", Keijo Koski selittää.

Lisäksi vanhustenhoitoon on lääkäreistä lastenlääkärit kokeneempia. Syinä tähän on jo lapsilla piilevät sairaudet kuten erityyppiset kilpirauhassairaudet ja 1-tyypin diabetes. Lapsilla jopa perintötekijät näkyvät voimakkaammin vasteissa. Tästä syystä lastenlääkäreitä kysytäänkin paljon ja niista on kova pula; Lastenlääkäreiden erityishaasteisiin kuuluvat erityisesti piilevien sairauksien löytäminen. Tämä on jo huomattu myös pienissä kunnissa, joissa vanhusväestön osuus on kasvanut lääkäripulan myös kasvaessa.

Monissa kunnissa on tapana käyttää vuokralääkäreitä kunnissa jos esimerkkiksi terveyskeskuslääkäriä ei ole tai kun käytetään säästösyistä vuokralääkäreitä. Tällöin olisi kiinnitettävä erityistä huomiota aina asiakkaan perustuslaillisiin oikeuksiin. Ainoastaan virassa oleva lääkäri voi määrätä tahdonvastaista hoitoa huolimatta siitä halusiko sitä asiakas vai ei. Oulu on edelläkävijänä siirtämässä lääkärillekin kuuluvia tehtäviä sairaanhoitajien saneltaviksi. Tämä on koettu akuuttivastaanotoilla Oulun terveyskeskuksissa. Ouluun nyt on kova tunku vaikka vasta oli toisin. Ymmärrettävää.

On paljon huudettu omalääkärien perään, mutta miten kunnat, jotka käyttävät vuokralääkäreitä, saavat aikaiseksi väestövastuuta millään mittareilla mitattuna.

Vuokralääkärikäytöstä on olemassa korkeimman oikeuden ennakkopäätöskin. Virassa ollessa virassa palvelevien lääkäreiden hallinnollinen vastuu astuu tällöin vasta voimaan. Vastuuta ei tunnusteta vuokralääkäreiden osalla. Siksi sairaanhoitajat koetaan miellyttäväksi asiaksi. Tietenkin tämä helpottaa heitto-lääkärien tehtäviä. Vastuu rajoitetaan omaan tahtotilaan ja siirretään potilas odottamaan toista lääkäriaikaa.

Jossain määrin rajoitetaan lääkärille pääsyä. Seuraukset ovat kuitenkin jo mitattavissa jo. On jäänyt korvaamatta jääneitä hoitovirheitä ja useissa hoidoissa on turvauduttu liikaa konsultointiapuun toista lääkäriä apuna käyttäen. Lääkäreitä ei tavallinen nivelrikkoa poteva kansalainen enää puhelimitse tavoita eikä voi itse sopia kontrolleista.

Sairauskertomustekstejä on jouduttu muuttamaan ja pitkiin valitusrumbiin on jouduttu. Sairaanhoitajilta puuttuvat täysin kanta-tietoihin siirrettävien lääke- ja hoitoalatekstien muodostaminen.

 

Etupäässä flunssapotilaita

Noin puolet terveysasemien sairasvastaanotolle tulevista potilaista potee tavallista virusflunssaa. Tähtisen mukaan se ei parane lääkärin katsomisella.

"Asianmukainen hoito on oireita lievittävä lääkitys. Siihen voi opastaa aivan hyvin hoitaja", Tähtinen huomauttaa.

Flunssapotilaiden lisäksi hoitajat vastaavat jatkossa muun muassa pienten nirhaumien hoidosta. Samoin hoitajien roolia korostetaan kroonisten kansansairauksien hoidon kohdalla.

Hoitaja ottaa vastaan esimerkiksi astmaa, diabetesta, verenpainetautia tahi sydänsairauksia potevan potilaan ennen kyseisten sairauksien hoitoon kuuluvaa vuosikontrollia.

Hoitaja tarkistaa muun muassa sen, että potilas osaa ottaa lääkkeensä ja antaa hänelle elämäntapaohjausta. Kliiniset tutkimukset, mahdollisten laboratorio- ja röntgentutkimusten tulosten analysoinnin ja päätökset lääkityksestä tekee entiseen tapaan lääkäri.

Palvelujohtaja katsoo, että menettelytavan avulla pystytään pureutumaan myös lääkäripulaan. Lääkäreillä on enemmän aikaa keskittyä potilaidensa hoitamiseen, mikä lisää Tulla Tähtisen mukaan lääkärivirkojen ja -sijaisuuksien houkuttelevuutta.

 

"Kokemukset ovat olleet hyviä"

Hoitohenkilökunnan vastuun kasvattamista on kokeiltu myös muualla. Vuonna 2003 Oulun eteläpuolen 14 kunnassa alkoi Hola-projekti, joka tähtäsi hoitajien toimenkuvan laajentamiseen.

"Kokemukset ovat olleet hyvät. Noin kolmannes meidän päivystyspotilaistamme menee sairaanhoitajien kautta heidän itsenäisesti katsomana. Näistä potilaista noin 20 prosenttia on sellaisia, että hoitaja joutuu konsultoimaan lääkäriä. Pääasiallisin syy on se, ettei hoitaja pysty kirjoittamaan reseptiä", Vieskan terveydenhuoltokuntayhtymän johtava ylilääkäri Jouko Mattila kuvailee.

Hänen mukaansa toimintamallista on tullut hyvää palautetta niin lääkäreiltä, potilailta kuin hoitajiltakin. Järin helpolla siihen ei kuitenkaan ole päästy.

"Kyllähän se tietenkin kuormittaa. Hoitaja väsyy päivystyspäivänä samalla lailla kuin lääkärikin".

Hola-projektin projektipäällikkö Sinikka Haarala sanoo hoitajien olevan tyytyväisiä kasvaneeseen vastuuseensa.

"He ovat olleet innostuneita ja motivoituneita", hän selittää ja huomauttaa, että mallin avulla on pystytty vastaamaan hoitotakuuseen.

Vaan kykeneekö yksikään sairaanhoidon ammattilainen vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin? Särkyykö peruslääketieteen idylli pätkiviin tietoyhteyksiin ja epäyhtenäisiin ja -yksilöllisiin ongelmiin tulevaisuudessa?

Se on jo tätä päivää vaikka ollaan vasta suunnittelemassa. Kanta-palvelut Microsoftin mukaan ovat jo tuhoon tuomittu tunnistuspalvelujen hitautena. Ollaan lähdetty rakentamaan suurta 'kuplaa', joka on tietojenkäsittelyn senioripiireissä ja muissa lääkärikunnissa jo tunnistettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu