Hannu Vilponen hannuv

KELA, SOTE-SUOMEN 'VALKOINEN TALO' JA OBAMACARE

  • Hoitotakuun takaa toimiva järjestelmä kotimaassa
    Hoitotakuun takaa toimiva järjestelmä kotimaassa

Kansaneläkelaitos otti yhteyttä minuun numerosta 5352 palvelutekstiviestillä.

Ihmettelin, miten tällainen ilmoitus voi minulle tulla vaikka en itse ole toiminut mitenkään kansaneläkelaitoksen suuntaan.

Otettuani selvää asiasta tuli minulle vastaan Kela Medical inc. yhteystieto. Puhelinnumero on +19056655352 kun taas Kelan palveluviestin lähettäjätunnuksen loppuosa on myös 5352. Suomesta en palveluviestin lähettäjää löytänyt.

Ensimmäisestä numerosta vastaa soittoon Kela Medical inc. Kanadan Ontariossa sijaitsevan terveysalan yrityksen henkilökunta. Toinen numero on taas maamme Kansaneläkelaitoksen palveluviestin lähettäjän numero. Kelan palvenumeron loppuosa on sama kuin Kanadassa toimivan tiimin puhelinnumero. Kanadassa toimiva yrityksen toimintaperiaate on seuraava:

'Kela Medical hyödyntää innovaatio- ja teknologiavoimaa edelläkävijänä ja osaa arvottaa henkilökohtaisia terveystietoja yksityishenkilöille, lääkäreille ja terveydenhuollon ammattilaisille. Siis käytämme apunamme massiivista tiedonhallintaa. Tiimimme koostuu eri johtamistavoista sekä terveydenhuollossa että teknologiassa, mikä auttaa meitä luomaan vertaansa vailla olevan terveydenhuollon tietotekniikan ymmärtämisen ja kehittämisen'.

Onko tuo äskeinen kytkös hallintarekistereihin vai ovatko kanadalaiset omineet suomalaisten soten?

Suomessa on meneillään valtava sosiaali-ja terveydenhuoltouudistus: Tapaus herätti mielenkiintoni. Jo Suomessa nyt hankitaan suurta kokonaisuudistusta asiakas- ja lääkäritietojen seurantaan ja toimintaan. Esimerkiksi koko sairaanhoitopiirin hallinto Pohjois-Pohjanmaalla kokoontuu yksiin tiloihin Oulun Arkistokatu 4:een ennenkuin pelisäännöistä on edes sovittu pois uusista sairaanhoitopiirille vasta valmistuneista tiloista. Myös kaikki tulevaisuutta skenaavat kirjastot leikkeineen Yliopiston laitoksilta on siirretty pois Arkistokadulle, jonne ei pääsyä ei enää ole tavalliselle tutkijalle.

Mitä tulee Obamacareen, se Yhdysvalloissa todennäköisesti kaatuu. Suomessa ja Kanadassa asialla mennään eteenpäin huolimatta vapaakauppasopimuksista, obamacaresta, Trumpista ym, ym. hallintarekistereistä ja kassakaappisopimuksista, joista juuri nyt tässä asiassa puhutaan.

Oulun terveystoimen terveysjohtajan Keijo Kosken mukaan jo ensimmäiset sote-lausuntokierrokset ja käynnit kokouksissa olivat suhteellisen rasittavia. Täytyi siis löytyä taho, joka ottaa vastuun lääkäreiden työtaakasta uudistuksen yhteydessä. Täytyi siis löytyä myös taho, joka järjestää sosiaali-ja terveysalan esihenkilöiden aseman turvaamisen.

Sellainen siis löytyi. Suomen Kansaneläkelaitos, KELA, joka oli ennen, myös isäni sanomana, 'tuo vauras valkoinen talo', Suomen pääpaikkakunnilla. Isäni kuljetti aikoinaan taksilla 'Joulumerkkikoti-lapsia läpi Suomen. Hän tunsi aikoinaan Kansaneläkelaitoksen henkilökunnan 'heikkojen auttajana'. Sitähän se tänäänkin on, vaan miten ja mitkä on sen vaikuttavuudet tulevina päivinä?

Auliisti auttaen asiakkaan kotiin päin puhelimella yhteyttä ottaen Kelan henkilökunta otti yhteyttä milloin lapsilisien milloin kodinhoitotuen muodossa saajaansa palvellen.

Vaan miten on tänä päivänä? Kela on joutunut ottamaan täyden vastuun uudistuksessa. Joutunut järjestämään resurssit niin tietopalvelussa, infossa ja toimeentulotukiluukulla entisten lisäksi. Kela on viimeiset kaksi vuotta joutunut järjestämään keväisin isoja koulutustilaisuuksia henkilökuntaansa ajatellen.

Viimeiset kymmenen vuotta on taisteltu sateenkaariperheiden saamiseksi huollon piiriin. Nyt kun vielä lisätään ne kymmenet tuhannet toimeentuloa hakevat ihmiset takarajojen natistessa liitoksistaan. Puhutaan toimintatakuusta. Niin lääkäreiden kuin Kelan toiminnassa. Nämä asiat nivoutuvat yhteen toimintatakuu-ajattelussa. Se on kuin tekohengitystä maustettuna lupauksilla. Se on yhtä varmaa kuin KIKY-sopimus yrityksissä yt-neuvottelujen kynnyksellä. Se on samaa kuin toimintatakuu keinottelijoiden suussa.

Toimintatakuu pitää sisällään vakavaraisuuslausekkeen: Sijoituksia ulkomailla.

Miksi Suomessa ja vain Suomessa ei voi enää työtä ja työn arvoa korostaa  ja markkaa kelluttaa? Joudutaan juuri tuon takia irtisanomaan tukemaan tuhansia irtisanottuja työntekijöitä ja ihmisiä Kelan luukuilla. Kestämätöntä. Ne ihmiset, jotka aikoinaan oli tehtaissa käsillään töitä tekemässä, ovat nyt niitä yli 50-vuotiaita irtisanottuja Anttilan työntekijöitä. Heitä on yli 2000. Siihen loppui palkanmaksu ja asiakasmaksut terveyshuollossa nousevat. Tosiaan kestämätöntä. Näin sanoi myös Pohjola-sairaalan terveys- ja hyvinvointiliiketoiminnan johtaja Samuli Saarni uusimmassa tiedonannossaan koskien yksityissairaaloiden tulevaisuudennäkymiä.

Herää kysymys miten Kansaneläkelaitoksen resurssit kestävät tulevaisuudessa eläkeläisten muistisairauksien ja mielenterveyskuntoutujien osalta. Juuri nämä ovat Kansaneläkelaitoksen haasteet tulevaisuudessa. Eikä näissä asioissa voi kansaa syyttää. Työterveyshuolto on asia erikseen. Ja miksi Kelan ohjaamien lääkäreiden toiminta sairaanhoitopiirissä on vinoutuneessa kilpailukulmassa yksityissairaaloiden lääkäreiden kanssa? Siis kaikki ovat valmiissa taisteluasetelmissa hyötyen toistensa heikkouksista. Tulee vähän sellainen vaikutelma sisäpiiristä, jossa yksityissairaaloiden kokeneimmat lääkärit juoksuttavat Kelaa ja Kela pelottelee ja juoksuttaa noita heitto-lääkäreitä pikkukunnissa.

Kela on luvannut järjestää tietoasiansa kuntoon massiivisesti. Se näkyy jo tämän päivän toiminnassa. Tai sitten kaikki kaatuu. Ihmiset joutuvat täyttämään jokaisen hakemuksensa myös toimeentulotukihakemuksenkin, viralliselle lomakkeelle. Toisin kuin aiemmin. Aiemmin toimeentulotukea pystyi hakemaan jopa itse kirjoitetulla liuskalla, josta kunnan työntekijät siirsivät tiedot viralliselle lomakkeelle. Kunhan vain kaikki pyydetyt selvitykset tuloineen ja menoineen olivat liitteenä, ei viivästystä tapahtunut.

Vaan miten Kela järjestää toimintansa tulevaisuudessa? Osoittavatko ihmiset sormillaan Kelan suuntaan? Kysyvätkö he miten tässä näin on päässyt käymään omavastuuosuuksissa, kustannuksissa ja palveluissa? Vaikka jos Kelan palvelut toimivatkin tulevaisuudessa hyvin, onko ajateltu asiaa ja järjestäjiä Kelan taustalla. Heidän tulevaisuus on tässä nyt vaakalaudalla tai sitten ei.

Ongelmana on ainoastaan läpinäkyvyys ja palveluperusteet joiden en ole nähnyt kehittyvän lääkäreillä ja sairaanhoidon ammattilaisilla. On vain kerrottu toistamiseen terveysjohtaja Keijo Kosken ja akuuttivastaanoton lääkäreiden suulla, että 'sairaanhoitajakin voi olla lääkärin hommissa'. (Lue http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/sairaanhoitaja-laakarin-hommissa/527/, terveystoimen terveysjohtajan vastaus palveluun):

Vaikka alla mainittu periaate toimisikin hyvin, herää kysymys mitä lääkärit todella tänä päivänä tekevät? Varsinkin he, joille luottamustehtäviä on suhteellisen paljon annettu. Näkevätkö he enää todellisia potilaita enää ikinä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Olli Kankaanpää

Sain pari viikoa sitten puhelun numerosta, joka ei ole käytössä. Kaikki on mahdollista.

Käyttäjän hannuvilponen kuva
Hannu Vilponen

Olisi mukava kokemus saada vastinetta maksamillemme verorahoille jatkossakin!
(http://lasselehtonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2369...).
Vasta maksoin 30% veroa nostamastani säästöhenkivakuutuksesta. Pitäisi keinotella nuo verot jotenkin takaisin jos löytyisi joku laillinen "konsti".

Toimituksen poiminnat