Hannu Vilponen hannuv

Vammaisen ihmisen vaikutus turvallisuuteen ja maailmanrauhaan ihmisoikeuksin

  • Vaikuttavat muistot: Team Peltola-Ala-Saarela
    Vaikuttavat muistot: Team Peltola-Ala-Saarela

Vammaisten ihmisoikeuksissa on yhä tekemistä. Se on lupaus toimia oikein, estää jopa iskuja tutkimuksen mukaan kotimaassa ja liennyttää kaikin tavoin.

Esimerkissä vammaiselle ihmiselle luettiin perässä toistaen rauhanjulistus. Vammainen otettiin muslimitaustaisen suvun perheyhteyteen perheenjäseneksi. Kuvan henkilö ei liity tapaukseen vaan hänen eräs hänen lähipiiristään.

Sanotaan, eri kulttuurista tulleiden ihmisten ymmärtävän vammaisia, lapsia, sairaita ja vanhuksia. Siis se on se yhteys, joita viisaat ovat iät ajat yrittäneet etsiä ratkaisuksi sisäisen turvallisuuden ja myös maailmanrauhan kannalta, minkä ratkaisun eri kulttuurista tullut on omaksunut julistuksessaan vammaiselle, kuten esimerkissä.

Tämä on yksistään parempi keino luoda yhteyksiä kuin diplomaattiset keinot. Niin uuden vuoden puheessaan presidentti Sauli Niinistö asian ilmaisi kahdenvälisistä suhteista. Hän ymmärtää juuri näitä ja juuri näitä luottamukseen suuntaavia vaikutteita. Vammaiset-käsitteellä eri kulttuurista tulleille ihmisille on laajempi käsitys kuin Suomessa viranomaisille. Miksi hylkäisimme vähäosaisten osuuden asiassa?

Tutkittaessa eri uskontosuuntauksia kaikki eri uskontosuuntauksiin kuuluvat ihmiset ajattelevat esimerkin vaikuttajasta ja vaikuttavuudesta samalla tavoin. Tähän perustuu rauhanjulistus, joka on yleistä maailmanrauhaa tukeva.

Suomessa vammaisten ihmisten välttämättömiä, elämänmittaisia avun ja tuen tarpeita kilpailutetaan ja palveluntuottaja saattaa vaihtua ilman, että vammainen henkilö on ollut millään tavalla osallisena asiassa, kertoo toiminnanjohtaja Marianna Ohtonen Kehitysvammaliitosta.

Eikä tässä kaikki. Kyseinen esimerkin henkilö on joutunut muuttamaan jopa omasta kodistaan toiseen tämän kilpailutuksen seurauksena. Henkilön vaikuttavuus on kuitenkin vaa'assa painavampi jota Suomessa ei tällä hetkellä tunnisteta niin kirkossa kuin valtion virkamiestaholla. Eikä vammaisilla ole mahdollisuutta itse valita, missä tai kenen kanssa asuu, Autismi- ja Aspergerliiton toiminnanjohtaja Tarja Parviainen toteaa.Tässä tehdään isoja virheitä heikompia kohtaan hän sanoo.

YK:n vaikuttavuuden piiriin halutaan ne kehitysvammaiset, sairaat ja vanhukset lasten lisäksi, joita ei mainita YK:n lasten oikeuksien sopimuksessa. YK:n päätöslauselmaksi halutaan sisäisen turvallisuuden uusi rakentaminen. Tuotosta käytettäisiin lisäksi hyödyntämällä näitä vaikutteita edistämään maailmanrauhaa.

Kyseisellä henkilöllä oli syntymästä alkaen kuolemaan johtanut ärhäkkä epilepsia. Kyseisen henkilön lähisukulaiset ovat myös otettu muslimitaustaisen suvun perheyhteyteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hannuvilponen kuva
Hannu Vilponen

Nyt on Yhdistyneitten Kansakuntien (Yk:n) julistukseen hyväksytty vammaisten oikeudetkin mukaan! Tämä käsittää lasten ja vammaisten lisäksi myös ne pitkäaikaissairaat ja vanhukset, joista pitää huolehtia. Vammaisten ja vanhusten toiveita ja itsemääräämisoikeutta on kunnioitettava!

1. Yk:n vammaissopimus 3.5.2008: http://www.ykliitto.fi/sites/ykliitto.fi/files/vam...

2. Yleissopimus, mietintö Ulkoministeriö: https://www.google.fi/url?sa=t&source=web&rct=j&ur...

3. Kysely oikeuksien toteutumisesta vammaisen ihmisen arjessa 15.9.2017 mennessä: https://www.webropolsurveys.com/S/00559B4309668ECF...

Lohduttavaa tietoa perustuen tuohon kyselyyn vammaisten omaishoitajille: Omaishoidon tukenne tähän uuteen päätöslauselmaan nojaten ei mene katkolle, huolimatta Kansaneläkelaitoksen (Kelan) ajattelemattomien Yk:n lauselmaa rikkovien toimien! Ne omaishoitajat, joiden vammaisen lapsen omaishoidontuki loppuu tai menee katkolle, ottakaa välittömästi yhteyttä Kelaan uudelleen ellei Kela itse huolehdi oikeuksistanne. Suomen on noudatettava lakia ja vastata a Eu:n ja Yk:n asettamaan sanktioon.

Jk. Tämä on juuri sitä hyvettä, jonka halusin viranomaisen toteuttavan vammaisten ihmisten asiassa. Ks. yo. kuva: Vaikuttavat muistot: Team Peltola-Ala-Saarela.

Käyttäjän hannuvilponen kuva
Hannu Vilponen

Suomalaiset ymmärtääkseni pyrkivät aktiivisesti edistämään maailmanrauhaa, kontekstissa tunteet, sääli lähimmäisiä, sairaita, vanhuksia ja kehitysvammaisia kohtaan. Vaan onko kauaa enää kun suomalaisia alkaa ottamaan pattiin nuo terrori-iskut? Turun terrori-iskun jälkeen minut on ainakin herätetty ajattelemaan toisin.

Toimituksen poiminnat