Hannu Vilponen hannuv

Onko sinulla tilannetajua, niin kutsuttua ikäpolvitajua?

 • Sama suunta!
  Sama suunta!

Vanhustyön keskusliitto haluaa tällä juhlaviikolla muistuttaa ikäpolvien välisen aidon kohtaamisen merkityksestä ja tärkeydestä. Eri ikäpolvien sopuisa yhdessäolo edellyttää sitä, että oppisimme ottamaan toistemme ajatukset ja kullekkin omassa elämänvaiheessa tärkeät asiat huomioon sekä ymmärtämään toista sukupolvea omamme lisäksi.

 

Mielestäni täällä vanhuksia kunnioitetaan, heille on sijaa ja heillä iso merkitys olollaan tässä nykyajan yhteiskunnassa. Vanhus, jolla ei ole vaivoja, on rauhallinen. Hän ei hoppuile minkään erityisen asian perään. Hän osaa opettaa nykyajan nuorisolle malttia, pitkämielisyyttä ja kärsivällisyyttä. Vanhus on rakastettava ihminen.

 

Silloin kun puhutaan vanhuudesta ja vanhuuden tuomista asioista, ei sairauksien kertominen pääse etusijalle. Yleensä toistetaan niitä mukavia elämänkokemuksia puolison kanssa, joita jälkipolvi mielellään kuuntelee. Vaikka sairaudet ovat läsnä ja vanhuuteen kytkeytyy lisääntyvä sairastelu, vanhukset näkevät itsensä arvokkaiksi juuri tuon rakastettavuutensa ansiosta. Siksi omaishoidon merkitys on tärkeää. Omaishoidon korvaukset sekä vanhuksien eläke pitää yllä positiivista mielialaa. Tätä myös miellän ikäpolvitajuna, tilannetajuna.

 

Erityisherkällä ihmisellä on nopea tilannetaju vaan määrätietoisella ihmisellä on omaishoidon kannalta merkittävä kokonaisvaikutus. Määrätietoinen ihminen pystyy luovimaan pitkään omaishoitoasioiden kanssa hoitaen ja taas erityisherkkä ihminen tuo väriä vanhuksen elämään. Nämä kaksi ihmisen erityispiirrettä otan esiin koska ne sopivat myös hyvin yhteen. Myös hoivan muodostumisen kannalta pidän näitä piirteitä tärkeänä.

 • Arvokas vanhuus ei ansaitse yksin jättämistä.
 • Myös vanhetessa riippuvuus nuorempien ikäpolvien tarjoamasta hoidosta kasvaa.
 • Vammaisuus ja muistisairaudet asettavat kovia haasteita omaishoidon kannalta. Varsinkin jälkimmäisen takia ihmisen vanhetessa jatkaessaan itsenäistä elämää, jota tietenkin haluamme.
 •  Haaste muodostuu siitä kun vanhus hauraana ja tarvitsevana kohtaa palvelujärjestelmän.
 • Palvelujärjestelmä tarvitsee vanhuksen itsenäisen elämän järjestämisen turvaamiseksi rakennusten ja elämisympäristöjen suhteen sellaista varallisuutta ja etukäteen suunnitelmallisuutta, että myös muistisairaat voivat elää nykyistä pitempään mahdollisimman itsenäistä elämää.
 • Asento muistiystävälliseen asumiseen suunnittelussa on otettava huomioon jo taajamasuunnittelussa.
 • Laki antaa vain kehyksen ja puitteet. Laadukas vanhustyö konkretisoituu vasta hoitajan arkisissa käytänteissä ja viimekädessä vanhuksen ja omaisten kokemuksina. Kokemuksista on pystyttävä keskustelemaan, muuten omaisenhoito ei toteudu.
 • Lisäksi vanhustyö tarvitsee tuekseen hyvää johtamista kuuntelevan, herkän ja määrätietoisen omaishoitajan tai palveluntarjoajan. Se palkitsee. Se myös tukee vanhuksen omaa päätösvaltaa.
 • Elämä ilman unelmia ja uskoa parempaan tulevaisuuteen on tylsää, oli ihminen vanha tai sitten ei.

HYVÄ KELA, pyydän: Johdattakaa KELAN toimet oman varallisuutensa suhteen jälleenrakentamisen jälkeiselle tielle.

Suomen Pankki on vakavaraisuus- ja toimintatakuulausunnossaan vannonut lupaavansa tukea Suomen maaseudun paikallisia yrittäjiä. Olen aikoinaan itse nähnyt tämän paperin. "Valkoiset isäni taksittamat "tuberkuloosilasten" ja muutkin valkoiset talot takaisin".

Nyt on aika saattaa koko maa asutuksi! Suomen Pankin ja KELAN turvin paikkakunnilla. Myös Suomen kaikki isät osallistuvat jälleenrakentamiseen!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Onko sinulla tilannetajua, niin kutsuttua ikäpolvitajua?

Luulisin että on 70v 5 lapsenlapsen mummina.

Yhteiselo sujuu hyvin näin nettiaikana . Etenkin silloin kun on ongelmia minulla netin kanssa. On mukava näyttää mummille mitä he osaavat . Kun kehveli nuo 9v ja 12v osaa sen paremmin kuin mummi.
Siinä voi samalla tutustua mitä nuo "lapsukaiset" nykyään puuhailevat aikuisiksi kasvaneidenkin kanssa.Pysyy ajantasalla mikä nyt on "muodissa" nuorisolla.

Käyttäjän hannuvilponen kuva
Hannu Vilponen

Aivan mahtava mummi 70 v! Mukava kuulla, että lastenlapsesikin kuuntelevat tarinoitasi sekä netti on in teillekin! Minullakin on tarinoita kertova mummi ja oma isäni lapsilleni. Tarinankertojat sanovat, että heillä on vielä kieli irti toisesta päästä vaikka ikääkin on jo. Haluavat myös pysyä ajan tasalla. Tilanteen tasalla.

Toimituksen poiminnat