Hannu Vilponen hannuv

YMMÄRRYS SEKAISIN SOTESTA

  • Tahtoyhteisyys on toteutusta. Jaettua ymmärrystä, toimivaa
    Tahtoyhteisyys on toteutusta. Jaettua ymmärrystä, toimivaa

Merkityksellinen ja jollain tavoin salaperäinen kesä alkaa lähestyä loppuaan uuden syksyn hiirenkorville. 

Perunat maassa ovat kananmunan kokoisia ja korjaamme jo toista satoa. 

HYVÄ KELA, pyydän: Johdattakaa KELAN toimet oman varallisuutensa suhteen jälleenrakentamisen jälkeiselle tielle.

Suomen Pankki on vakavaraisuus- ja toimintatakuulausunnossaan vannonut lupaavansa tukea Suomen maaseudun paikallisia yrittäjiä., joten valkoiset isäni taksittamat "tuberkuloosilasten" ja muutkin valkoiset talot takaisin.

Olen itse aikoinaan kuullut ja nähnyt asiakirjan Suomen pankin pääkonttorissa Helsingissä ollessani KOP:N Lassilan, STS-pankin Sundqvistin, juuri tuon KELAN Kuopion, Kansa-yhtiöiden Pesosen, ja silloin jo talouden ahdingosta kärsivän yritysvakuuttajan A-vakuutuksen kanssa työskennellessäni. Pääasiassa tuolloin vain Kaivopuistossa poltettiin rahaa ja kunnolla. Muut vain vikisivät vielä silloin. Asiallista porukkaakin löytyi, Amnestyn ja PA Internationalin väki, olivat hillittyjä, eivätkä pröystäilleet vuoka-kerrostalotoimistoissaan niin kuin muut edellä mainitsemani. Ouluun muuttaessani tulin köyhälle seudulle. Menen asiaan.

Lasse Lehtonen, Te puhutte vain yhteiskunnan tilasta kun pitäisi puhua vastaanottavan sairaalan ja sairaanhoidon konsulttidemokratiasta ja sen tuottamasta hoidosta sotessa. Mielestäni kansanedustaja, lääkäri Niilo Keränen puhuu tästä.

Viittaan eri toimijoiden yhdessä muodostamaan käsitykseen erilaisista näkemyksistä. Vielä jos siihen lisätään itsenäisen ajattelun toimintaohje tahtoyhteisöksi. Kuten työkirjan, yhteiset säännöt ja jaetun ymmärryksen pilottiohjelman sote.

Kerron esimerkin: Isäni joutui jalkainfektion vuoksi Malmille sairaalaan. Siellä hän oli teholla kaksi viikkoa sydän kovilla, maskissa morfiini- ja nesteenpoistohoidossa, toisin sanoen saattohoidossa teholta siirryttäessä tk:n osastolle. Kaikkia omaisia pyydettiin käymään tuossa vaiheessa isäni luona.

Oikeasta jalasta puhkesi mätä itsestään kolmannen viikon alussa, sydän helpotti ja morfiinihoito lopetettiin. Nesteytys toimi, verenpaine ja pulssi laskivat normaalitasolle. Tuota jalkaa ei oltu hoidettu oikein. Puristeltiin ja ihmeteltiin. Normaali nesteenpoisto.

Mielessäni juuri Te Lasse Lehtonen sanoitte juuri silloin hoitajille, jonka isänikin kuuli, että 'annetaan tuon pojan elää kun hänellä on niin kova elämänhalu'.

Potilaalle ja meille tuntemattoman lääkärin hoitajille nakkaama potilaalle tarkoittamaton lause on juuri sitä oikeaa konsulttidemokratiaa, jonka omaksuen kaikki asiat hoituvat kotiin niin valtion kuin omaisten osalta; potilaan hengen säästäen. Isäni parantui.

Potilas kotiutettiin heti uuden infektiovaaran vuoksi, koska Te sanoitte, että nyt pitää isäni lähteä heti tuolta sairaalasta pois kotiin. Miellän kyseisen lääkärin toimineen juuri kuin Kalevi Salonen sanoo asianajajamaisesti hoitotehtävässä.

Apua ja mitä jos te kaikki hallintolääkärit siirtyisitte hoitamaan taidoillanne potilaita ja jääväätte itsenne kaikenlaisesta älyllisen soten kehittelystä arvokkampaan 'elämäntyöhön'. Sotelta ainoastaan puuttuu tieto pohjalta, jota kukaan ei ole vielä kehitellyt juuri puhumastani linqvistisestä näkökulmasta, joka ainoastaan toimii normaalissa elämässä. Viittaan tässä Päivi Räsäsen 2017 väitöskirjaan ja sen kontekstiin. Tutkijat ovat väärällä tiellä mittareita kehittäessään itsestä huolehtimiseen. Väitetään vain mittareiden toimivan. Mutta ei ole käytännön kokemusta kenelläkään. Näihin asioihin eivät haastattelutulokset yllä, oli miten suuri tutkittava joukko tahansa.

Isäni muutti heti Malmilta päästyään puhtaaseen Lestijärven kylään loppuelämäkseen. Häneltä loppuivat huolet. Tuon Malmi-kokemuksen seurauksena myös tuolloin meille, jonka vain tuo lääkäri Malmilla sai aikaan. Isäni sai parhaan mahdollisen kotihoidon. Viittaan tuohon tekstini alkuun, että toivon kaikkea hyvää myös sinne Helsingin omaisille!

Mitä seuraa jos SOTESTA tulee KOMPPA? A-P-U-A!

 

Lähteet:

https://www.suomisanakirja.fi/tahtotila

http://fi.opasnet.org/fi/Jaettu_ymmärrys

http://hannuvilponen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239691-suomea-ei-olisi-ole...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän LasseLehtonen kuva
Lasse Lehtonen

Kiitos tekstistäsi - se lämmitti sydäntäni. Oli mukavaa kuulla, että isäsi eli tyytyväisenä elämänsä loppuun :)

Käyttäjän hannuvilponen kuva
Hannu Vilponen

Kaipaan nyt lupauksia, surutyö vain vahvisti minua. Malmin kokemukset saivat aikaan omaishoidon, itsestä huolehtimisen ja tahdon hoitaa leskeksi jäänyttä puolisoa. Hän on halvaantunut niin kovin, ettei pysty itse syömään.

Yksi lupauksista voisi olla, että selvitettäisiin yhdessä missä vaiheessa Pihlajalinnan työt ovat. Niin suppeaa on toiminta koko maata katsottaessa. Kaikki tekevät samanlaisia kirjauksia. Oulun esimerkki on mielestäni kummallinen.

Yhteydenotto THL:ään ja Sipilään olisi nyt paikallaan vaan jääköön tähän.

Toimituksen poiminnat